Uitgelicht

Afgelopen zaterdag op de Schanstuin…

16 november 2018

Lieve tuinvrienden,

Afgelopen zaterdag (3 november 2018) was het gezellig druk op de tuin. Het was prachtig weer, dit in tegenstelling tot vorige week zaterdag toen was het slecht weer en waren er maar een paar mensen. Er is veel werk verzet en de tuin ziet er steeds beter uit.

Enige tijd geleden liep er een man verschrikkelijk te mopperen dat de tuin een grote puinhoop was. Hoewel ik die man probeerde te sussen gaf ik hem in mijn hart groot gelijk. Tja, als ik vond dat het een puinhoop was dan moest er ook iets gebeuren. Ik ben begonnen met het voorstuk schoon te maken. In het begin zei Tom dan: “Je ziet er niets van.” Nee in het begin niet, maar ik wist wat ik gedaan had en na verloop van tijd was het wel degelijk zichtbaar. Nu, met het werk wat er de afgelopen 2 zaterdagen is gedaan ziet het er goed uit. Het geeft me een blij gevoel en het maakt dat ik weer met plezier naar de tuin ga. Hoewel ik ook wel zie dat er nog hele stukken gedaan moeten worden.

Achter in de tuin, naast de container heeft Tanja de structuur van het stuk opgemerkt en het versterkt. Het geheel ziet er parkachtig uit. Ze is druk bezig met daar een leuke plek van te maken om te zitten. Ik ben heel benieuwd hoe dat het volgend seizoen, als alles weer gaat groeien en bloeien er uit zal zien.

De Teunisbloem.

Ik leer veel op de tuin, afgelopen weekend was dat over de teunisbloem die in ruime mate op de tuin voorkomt. De hele plant is eetbaar, dus vind ik dat interessant en het uitproberen waard. In het eerste jaar vormt hij grote rozetten van bladeren en is de wortel eetbaar( ook de rozet naar het schijnt). De wortel is vooral aan de bovenkant roze gekleurd. Hij smaakt een beetje radijsachtig met een peper nasmaak. In het 2de jaar vormt hij de bloemen en de zaden. Met name de olie uit de zaden schijnt heel gezond te zijn. Ik heb wat zaden meegenomen maar omdat ik er geen olie uit kan persen zal ik ze roosteren en dan zo proberen.

 

De wortel heb ik gisteren gegeten, met aardpeer, ui, knoflook tomaten en een hand snijbiet voor het kleureffect. Ik ben er niet kapot van, dus de volgende keer een ander recept proberen.

Trijntje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *